Tzatziki

Alene ordet sender tankerne på flugt fra Danmark og ned til Middelhavets inspirerende køkken. Denne delikatesse stammer oprindeligt fra Grækenland, men i dag er det i alle lande i den østlige del Middelhavsområdet muligt at bestille en god portion drænet yoghurt med reven agurk.

Danmark elsker tzatziki

Vi er rigtig gode til at hente inspiration fra udlandet, når det kommer til madlavning – og især de østlige egne har været et populært input i moderne dansk madlavning. Vi er blevet rigtig glade for den mere krydrede mad med varme og kant. Det er her det græske køkken virkelig kan være med og har inspireret os til, at udvikle vores traditionelle retter.

Især tzatziki, den velkendte agurkedressing eller sovs, der passer eminent til sommerens grillretter eller et græsk farsbrød er vi glade for. Der findes et hav af forskellige versioner af dippen, men en ting har de til fælles og det er den lette, cremede og friske smag, der virkelig gør underværker som tilbehør til tunge kødretter.

I sommerhalvåret er vi danskere tossede med de nyopgravede kartofler, der er tilgængelige i ethvert supermarked med respekt for sig selv. Og her passer tzatziki igen perfekt ind i måltidet.

Du danske sommer

Den lave aftensol står ind i haven, der er kølig hvidvin i glasset, ungerne leger og grillen kører på fuld blus. På bordet er der sat en lækker salat, friske, danske kartofler, hjemmelavet hyldeblomstsaft og en stor skål tzatziki med tilhørende oliven og brød. Duften er ikke til at tage fejl af.

Fluerne summer og freden breder sig over familien Danmark. Sommerferien er i fuld gang og vejret er i sommerhumør. Aftensmad på terrassen – gerne lidt senere og loose end i den travle hverdag.

Hvad enten der er pølser, kylling eller bøffer på grillen er det et måltid, der er synonymt med den danske sommer, som vi kender og husker den. Hvis vi er rigtig heldige er der endda en skål friske jordbær med fløde til dessert.

Sådan lyder, dufter og smager den danske sommer for mange af os, der vælger, at tilbringe vores dyrebare fridage i Danmark.

Græske noter

Vælger vi at tilbringe ferien i udlandet – sydpå. Kan aftensmaden i stedet nydes med lyden af Middelhavet i ørene, gyros og krydrede, stegte kartofler med tzatziki på bordet og måske en lille ouzo til at lette stemningen i gode venners selskab.

Her stammen den genkendelige summen fra menneskerne omkring, der sidder og nyder deres sene aftensmåltid i en af de mange restauranter langs promenaden eller havnen. Klinken af glas og latter genlyder mellem bordene mens den lækre smag af frisk brød dyppet i græsk yoghurt med reven agurk og hvidløg danner den perfekte start på sommerens bedste måltid.

Den afslappede stemning indtræder i takt med at måltidet skrider frem og mørket så småt sænker sig. Sommeren er tæt på at være fuldendt og kun lige begyndt.

Læn dig tilbage og snup en bid sommermad. Der er kun hygge og fridage på horisonten. God ferie og velbekomme.

© 2018 MP Sejl. All rights reserved.